WisClub Blog

WisClub Blog

Wisclub bijeenkomst 29-6-2016

Meetings agendaPosted by San Bergmans Thu, June 30, 2016 16:15:10

Het was weer een gezellige en leerzame avond. Eigenlijk hadden we allemaal gehoopt op een presentatie van Kicad, door Edwin. Maar omdat die afwezig was heeft Ben een presentatie gegeven over MQTT. Dat is een systeem om informatie van decentrale sensoren te bundelen zodat ze daarna door meerdere clients gelijktijdig uit te lezen zijn. Dat alles is gebaseerd op TCP/IP verbindingen. Ben heeft dit succesvol gedemonstreerd met een computer, een LCD module en en een deurbel module. De Arduino's waren natuurlijk geprogrammeerd in Ben zijn favoriete programmeertaal Bascom. De server (broker) was een Raspberry Pi.

Daarna heeft San een kleine presentatie gegeven over VPSsen bij Digital Ocean en Scaleway. Digital Ocean biedt zeer betaalbare VPSsen via een goed geoliede web interface. De VPSsen die Scaleway aanbiedt zijn krachtiger voor een nog lagere prijs, maar de web interface is duidelijk nog in ontwikkeling.

Bij Digital Ocean heb je al een VPS voor €6,50 per maand. Zij werken met een prepaid systeem. Als je je via deze link aanmeld en minstens $5 inlegt krijg je $10 extra krediet, waar je al een kleine 3 maanden de kleinste VPS mee kunt laten draaien.

Bij Scaleway kost de kleinste server maar liefst €3,69 per maand. En daarvoor krijg je een machine die meer dan 2x de specificaties heeft vergeleken met de kleinste Digital Ocean VPS. Je kunt zelfs voor dat zelfde bedrag een dedicated ARM server huren.
Scaleway is nog aan het groeien en heeft vaak een nieuwe leden stop. Via een invite krijg je misschien voorrang. Dus laat maar even weten of je interesse hebt.

Ook heeft San laten zien dat je heel gemakkelijk hidden TOR servers kunt aanmaken. Via TOR kun je zelfs elke Raspberry Pi vanaf het TOR netwerk via SSH bereiken. Dat is dus zonder dat er poorten open gezet hoeven te worden in de firewall van het netwerk. Dus als je een of meerdere Raspberry Pi's hebt die aan het logeren zijn in vreemde netwerken, of verbinding maken via een mobiel internet met een steeds wijzigend IP adres, dan kun je via TOR altijd je machine nog besturen. En dat door slechts twee programmaatjes te installeren (tor op de target machine en tor en connect-proxy op de client machine).

Daarna heeft Jan nog zijn nieuwste producten getoond. Dat zijn prachtige heat pipes (zonnecollectoren) die je kunt gebruiken om je gasverbruik drastisch te verminderen. Echt heel mooie techniek, en met de juiste subsidie voor een prikkie te installeren. Meer informatie hierover is te vinden op de web site van de fabrikant en op de web site van Jan zelf.  • Comments(0)//blog.wisclub.nl/#post193