WisClub Blog

WisClub Blog

Laseren - het maken van een laserfile

Werk ledenPosted by Ben Zijlstra Thu, August 06, 2015 00:44:26
Tijdje terug een verloopblokje gemaakt om op een Prusa I3 een lasermodule te kunnen monteren. Inmiddels is het blokje ruim 200 keer gedownload van Thingiverse.

Wat ik bij Thingiverse gepubliceerd heb, zijn de aanpassingen die ik gedaan heb aan een bestaande Prusa I3. Ben niet ingegaan op het maken van een laser-file. Dat wil ik gaan doen, en bij het verzamelen van de plaatjes dacht ik het eerst eens even op de blog van de Wisclub te zetten.

Dat doe ik aan de hand van een klein voorbeeld: een naamkaartje

In OpenScad het ontwerp.

Het kaartje is 80 x 40 mm. Opslaan als .STL bestand.

Het STL bestand ophalen in CURA. Op het bed positioneren, op de plaats waar je later je kaartje gelasered wilt hebben. Bij 'Expert', 'Open expert settings' en Skirt line-count op 0 zetten. Dit om te voorkomen dat er een contour om het object wordt getrokken. Bij een 3d printer is dit om de extruder op gang te helpen. Bij het laseren wil je dat niet. Daarna 'Save G-code'.

Samen met Edwin van den Oetelaar, in een verhouding 95/5 een Python programma geschreven om de G-code file te converteren naar een laser file. Hernoem het G-code bestand uit Cura naar laser1_input.nc en start converter.py. Dit programma stript lege en commentaar regels, verder plaatst een M05 (laser OFF) bij G0 verplaatsingen, en plaatst een M03 (laser ON) bij G1 verplaatsingen. Tool en M(achine) commando's worden weggehaald. Converter.py heeft als output bestand Laser1_output.nc
Als extra's wordt een header.nc en een footer.nc file meegenomen. Hierin kunnen zaken aangegeven worden als M117, een bericht op het display van de Prusa I3, en in de footer een home X en Y. En eventueel met M117 een melding dat de laser engraver klaar is.

Een tweede Python programma genaamd player_for_laser.py stuurt laser1_output.nc naar de tot laser engraver omgebouwde Prusa I3. Deze heeft een RAMPS boardje, seriele ingang, RTS/CTS handshake.

Hier zijn de sources van beide Python files en de header en footer file
converter.py
player_for_laser.py
header.nc
footer.nc

Default is de Z-hoogte 30 mm. Default is de snelheid bij laser ON F150, default is de snelheid bij laser OFF F3600.

Zet de laser bril op en start player_for_laser.py

De kaartjes zijn van www.banggood.com er zijn diverse uitvoeringen.

De kaartjes...

  • Comments(0)//blog.wisclub.nl/#post102