WisClub Blog

WisClub Blog

PCB laseren (deel 2)

Werk ledenPosted by Ben Zijlstra Thu, April 14, 2016 02:27:46
Eerder al eens aangetoond dat het UV laseren van een fotogevoelige printplaat met een laser engraver goed te doen is.

Op dat idee zijn Theo Kleijn en ik verder gaan borduren

Als basis voor het ontwerpen van een printplaat is gebruik gemaakt van freeware Eagle 7.5.0.

In deze versie zit een milling optie om CNC-files aan te maken
Deze NCD-files worden gebruikt om uiteindelijk een laser file te genereren die naar de laser engraver gestuurd kan worden.
In Visual Basic 2015 (ook gratis te downloaden) een conversieprogramma geschreven. Bij de conversie komt aardig wat kijken. Zo wordt er bij milling van een setje tools gebruik gemaakt waaronder de diverse boren voor de diverse gaten. Bij laseren is deze optie aangepast, er wordt nu een centerpunt gelasered. Verder, maar dat is maar een detail, ligt het 0,0 co├Ârdinaat rechtsonder, terwijl de laser engraver zijn 0,0 punt linksonderin heeft liggen, er is dus wat rekenwerk nodig. Verder dienen laser aan en laser uit commando's gegeven te worden. Als laatste bleek dat de laser even tijd nodig had om op kracht te komen, gelukkig is daar een G-code commando voor die de laser engraver begrijpt. Met G04 P100 wordt na het aanzetten van de laser even gewacht voordat de laser in beweging wordt gezet.
Vervolgens dient de gegenereerde laser file naar de laser engraver gestuurd te worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een hardware protocol. In bovenstaand scherm kan voordat de conversie wordt uitgevoerd gekozen worden voor de snelheid zonder laseren (G00), snelheid met laser aan (G01), en verder kunnen de laser aan (M03) en laser uit (M05) commando's worden opgegeven. Verder kan de hoogte van de Z ingesteld worden, om eventueel scherp te stellen, en of er wel of geen G-code voor de Z-as moet worden aangemaakt. Staat de laser engraver nog van een vorige klus op de juiste hoogte dan kun je dit achterwege laten om tijd te besparen. Anders volgt de Z-gang naar het 0 punt om vervolgens naar 30 of 40 mm boven de print te lopen. Verder heb je de mogelijkheid om een offset voor X en Y te bepalen, zou je op een grote print kleinere printjes willen laseren, dan kun je met offsets de printjes naast elkaar laseren.

Waar verder rekening mee moet worden gehouden is dat bij Chapter Beek en Donk gelasered wordt op 9600 baud, zonder berichten naar het LCD scherm, en in Chapter Tilburg gaan we met een snelheid van 115200 baud met netjes berichten op een LCD scherm van de laser engraver.

Hier een proefstukje laseren op een vel papier. Gelasered wordt een Arduino Mega shield.
Hier zie je de gelaserde connector aansluitingen met daarin de centerpuntjes.

Nog een detail foto
Hier een compleet gelasered test Arduino Mega shield. Overigens is een programma als GRBL controller makkelijk om van te voren even te kijken of de geconverteerde laser file wel aan alle verwachtingen voldoet.
En om aan te tonen dat het om serieus laseren gaat, hier hetzelfde Arduino Mega shield nog een keer gelasered op een plaatje triplex. In de interface is de snelheid van het laseren in te stellen, we hebben daar al eerder mee ge-experimenteerd en weten bij benadering hoe snel we de laser moeten laten bewegen met vol vermogen.
Het complete board gelasered. De volgende stap is het laseren, ontwikkelen en etsen van de fotogevoelige print. De bestelde materialen daarvoor zijn vandaag binnen gekomen.

  • Comments(1)//blog.wisclub.nl/#post185