WisClub Blog

WisClub Blog

Merlin Sound Engine A300

Werk ledenPosted by Klaus de Jong Mon, November 14, 2016 21:41:45
De Merlin Sound Engine A300 is nu helemaal werkend. Het systeem bestaat uit een grote en een kleine luidspreker, de grote luidspreker kan maar net een plekje vinden tussen de snoeren en de papieren op het bureau smiley.

De kleine luidspreker vind een plaatsje tussen beeldschermen en toetsenborden.

Een close-up van de kleine luidspreker.

De versterker is een verhaal apart. De LM3886 eindversterker plus de OpAmps die erin zitten hebben in totaal bij 1000 Hz en vol vermogen 0,0052% vervorming + ruis. Bijna nik dus! De luidsprekers zitten direct op de versterkers, dus zonder de gebruikelijke scheidingsfilters met daarin rammelende spoelen en condensatoren. Je kunt er dus vanuit gaan dat de uitslag van de speaker het ingangssignaal precies volgt, maar dan versterkt! Samen met het spelertje op basis van de Raspberry en het RaspiPlay4 geluidskaartje, dat ik op het gehoor niet kan onderscheiden van mijn Sony CDP-XE800 CD speler, vormt het systeem een strak geheel.

Het klinkt gewoon mooi! Het maakt niet uit wat voor instrument, of het nu een Picolo is of een kerkorgel, het klinkt gewoon prachtig .

Er zitten wel geheimen in. Het belangrijkste geheim is misschien wel dat ik genoeg vermogen heb om de pieken in de muziek goed weer te geven. Als je normaal een beetje luistert dan ligt het vermogen ergens tussen 0,1 en 1 Watt. Het maximum voor het systeem is ongeveer 150 Watt piek en 100 Watt continu. Je zou het niet zeggen maar dat heb je nodig voor 30 dB speelruimte tussen een zachte zangstem en een harde klap op een drumstel .

Een ander geheim zit in de kast van de grote luidspreker. De lage tonen speaker heeft een netto kast inhoud van 2 liter, dat is dus voor zo'n luidspreker een erg kleine kast! Maar die kast is gebouwd met 18 mm berken multiplex voor alle panelen waardoor een zeer stijf geheel ontstaat. Bovendien dempt berkenhout het geluid sterk.

De kasten ijn dus extra stijf en trillingsarm, daardoor dragen ze bijna niet bij aan de geluidsweergave!~

Je krijgt dus een weergave waarbij de luidsprekers precies het ingangssignaal van de muziekvolgen terwijl de kast vrij is van enige vorm van kleuring. Boverdien heeft het systeem voldoende dynamiek om zowel heel zachte als heel harde passages in de muziek perfect weer te geven.

Het Merlin systeem draait dus met 0,0052% vrijwel vervormingsvrij.

Van buizenversterkers wordt gezegd dat ze geweldig klinken ondanks de vervorming van ongeveer 1% die ze over het algemeen hebben. De bronnen van de vervorming zijn vooral de uitgangstransformator die ook zorgt voor een wat gunstiger clipping gedrag en door de triode in de voorversterker. De triode zorgt voor een prettig klinkendennnn vervorming'!

Dat gaan we uitzoeken, prettig klinkende vervorming ! smileysmileysmiley


Daarvoor:

- een dubbele triodebuis ECC83
- een voedingstrafo 230 Volt
- en een handvol weerstanden en condensatoren

- en dan tussen de muziekspeler en de versterker inbouwen.

Volgens de literatuur zou er een omhullend geluid moeten ontstaan, een geluid dat 'ergens' uit de ruimte komt en waarbij je de illusie hebt tussen de muziekinstrumenten te zitten!

We zullen het gaan meemaken smiley
  • Comments(0)//blog.wisclub.nl/#post209