WisClub Blog

WisClub Blog

OpenScad en laseren

Werk ledenPosted by Ben Zijlstra Mon, April 27, 2015 22:28:27
Formaat ongeveer 17 x 17 cm. Kan tot 20 x 20 cm.

Van deze OpenScad code:

linear_extrude(height=0.2) text ("PA0KN",size=24,font="Verdana:style=bold",halign="center");

translate([0,-20,0])

linear_extrude(height=0.2) text ("Gebreveteerd",size=12,font="Verdana:style=bold",halign="center");

translate([0,-40,0])

linear_extrude(height=0.2) text ("zendamateur",size=12,font="Verdana:style=bold",halign="center");

translate([0,-83,0])

scale(2,2,1)

import("foxhunt.stl",convexity=3);STL-file aangemaakt. In Cura opgehaald. Temperatuur op 0 gezet van hittebed en extruder. Dat voorkomt dat er temperatuur-g-code regels in de output verschijnen.


Skirt op 0. Dit voorkomt dat er een contour aangemaakt wordt rondom het te laseren object. Is bij een 3d printer om de extruder op gang te brengen. Vanuit Cura g-code laten genereren en saven als laser1_input.nc

Samen met Edwin van den Oetelaar een converter/sender gemaakt die een conversie doet van de g-code naar een file die naar de laser engraver gestuurd kan worden. Op te geven is de hoogte van de Z-as. Standaard staat deze op 30 mm, de laser in focus. Wil je echter een sigarendoos van een tekst voorzien, dan dien je wat hoger te gaan met je Z-as.
Verder is in de converter de snelheid bij laser aan en bij laser uit op te geven. Laser speed bij laser aan is belangrijk. Afhankelijk van het te laseren materiaal. M03 en M05 laser commando's worden gegenereerd, verder lege regels en regels die beginnen met een ; worden overgeslagen. Alle eventuele Z-commando's worden gestript.

Geschreven in Python, in twee stukken, de converter en de sender. Output is een laser1_output.nc file

Hier nog een keer een plaatje van de laser engraver. Met deze keer een groene bril. In eerste instantie begonnen met een laser van 200-250 mW, maar dat bleek toch te licht te zijn. Overgestapt op een 450 mW, blue violet laser waarbij een andere bril hoort.
Eerste test.
Zoals in de OpenScad code te zien valt, is er gebruik gemaakt van een Foxhunt.stl file. Deze is afkomstig van een jpg file, en via via omgezet naar een stl file. (Inkscape en Cura).
Laatste loodjes. Deze proef laser afdruk wordt van de week op hout gezet.

Nog even een kleine note: er achter gekomen dat GRBL wat intelligenter is dan Marlin. Bijvoorbeeld de g-code commando's G02 en G03. Cura maakt allemaal kleine lijnstukjes aan wanneer er een cirkel gemaakt moet worden terwijl bijvoorbeeld de laser extentie van Inkscape gebruik maakt van G02 en G03 code.

  • Comments(0)//blog.wisclub.nl/#post55