WisClub Blog

WisClub Blog

Eerste beelden op mcHF Transceiver

Werk ledenPosted by Ben Zijlstra Sun, July 12, 2015 16:33:41
(Tekst en foto's Edwin vd Oetelaar)

Eerste beelden op de mcHF QRP transceiver. Deze is van PA2LVD (Edwin vd Oetelaar) die al 2 dagen non stop bezig is.

Ik gebruik nu Em::Blocks of EmBitz van http://www.emblocks.org/web/downloads-main een Nederlandse ontwikkelaar genaamd Gerard Z.

De originele ontwikkelomgeving voor de mcHF was CooCox, een Eclipse met CDT en GCC versie die enkel op MS Windows draait.

Na veel prutsen kreeg ik het niet werkend, debuggen werkte niet, moest me eerst registreren op een website voor ik kon downloaden.

Daarna had ik weer een zoveelste Eclipse, maar nu helemaal crippeled..
Want het moet makkelijk zijn voor beginners..

Eh ja, fijn, maar ik gebruik al jaren Eclipse op Linux en nu moet ik dit gaan gebruiken? Geen Git integratie? Geen Mercurial? Geen updates en plugins? Wel GCC eronder hangen op windows? Waar is de source code?
http://www1.coocox.org/forum/topic.php?id=3990
Nergens dus. Laat maar zitten.. Wel nemen maar niet geven, ik snap het.

EmBlocks/EmBitz is een ander project, is geen slome java applicatie maar native code, gebaseerd op CodeBlocks http://www.codeblocks.org/ Het is open source, speciaal voor werken met embedded devices zoals STM32 en debuggers, gebaseerd op GCC maar kan ook andere compilers gebruiken.
Ik raad dit programma aan ipv CooCox.De foto van het scherm hierboven toont al aan dat er wat zaken niet lekker liepen, zie de witte balk rechts, slechte soldering bleek later.

De mcHF tranceiver loopt op een STM32F407VET6 (512KB flash, )(bij mij dan, want het coocox project is voor STM32F407VG (die 512Kbyte meer flash heeft)).
Dat was het eerste probleem, de linker scripts waren niet goed.
Verder crashte de applicatie iedere keer in de debugger. (ik debug via ST-link en gebruik een Nucleo board als programmer/debugger interface)
Na een dag zoeken blijkt dat dit te maken heeft met de vreemde memory-map die gekozen is, namelijk wordt een stuk flash (sector) gebruikt als parametergeheugen (en dat valt samen met de normale programma-flash).
Waarom iemand dit doet is mijn niet duidelijk, speciaal voor configuratie zit er namelijk een echte EEPROM via i2c op de print gesoldeerd.
Ze gebruiken een bootloader, dan een stuk als parameter-geheugen en dan een stuk als programma. Mijn voorkeur zou zijn zonder bootloader en de configuratie in een eeprom.

De source code van de bootloader kan ik nog nergens vinden, wel een binary blob.

Om daarmee weer de firware te upgraden heb je dan weer een windows appje nodig dat niet normaal draait ivm digitale signatures, je moet dan weer windows voor de gek houden.

mcHFManager dat komt ook weer zonder source code. http://www.m0nka.co.uk/?page_id=519

Al met al heb ik gemengde gevoelens over dit project, de softwareontwikkeling is niet goed gecoördineerd en als je info wil moet je lid worden van yahoo om te kunnen lezen in het forum.

https://uk.groups.yahoo.com/neo/groups/M0NKA-mcHF/info

Ik ga hier een heel stuk meer over schrijven, ook over het werken met FreeRTOS (dat ondersteund wordt door Emblocks/Embitz)

Ondertussen heb ik ook CLion aangeschaft en dat werkt prachtig voor C projecten (https://www.jetbrains.com/clion/ ) Ook voor Arduino projecten trouwens.
Ik zal binnenkort een demo geven.

Update :Ik heb de bootsector erin geschoten niet via DFU maar via de ST-link. (deze zorgt voor de jump naar de sector 4 op offset van 64Kbyte)

Ik heb de 'main program' op offset gezet : (linker script regel)
rom (rx) : ORIGIN = 0x08010000, LENGTH = 0x00070000

Dit betekent dat sector 0 (16Kbyte) voor de bootblock is, en sector 2 en 3 voor de EEProm emulatie. De echte code begint dan op sector 4 (met een offset van 64 Kbyte)

Het resultaat is dat het nu wel werkt.

Ik ga nu achter de source van de boot-loader aan, zal M0NKA een mail sturen.

De source code is nu te vinden in deze Git repository op bitbucket.
https://bitbucket.org/oetelaar/mchf-sdr-pa2lvd/branch/PA2LVD

De branch waarin ik werk is de PA2LVD, het is een Fork van https://github.com/imoldovavan/mcHF-SDR/tree/KA7OEI_217

Upate woensdag 15/7/2015
Alle ontvangers van Ad, Ton, TheoK zijn voorzien software.
Om de software erop te krijgen heb ik de Nucleo gebruikt als ST-link samen ST-utility om de flash van mijn board uit te lezen en te flashen naar de anderen. Dit werkt goed.

Update zondag 26/7/2015
Speciale gelaserde bescherming voor de diverse spoelen

  • Comments(0)//blog.wisclub.nl/#post94