WisClub Blog

WisClub Blog

SB-Assembler 3.01.00

Werk ledenPosted by San Bergmans Wed, December 07, 2016 07:40:54
Afgelopen nieuwjaar heb ik mezelf beloofd dat ik dit jaar mijn SB-Assembler eindelijk eens uit de Beta status zou halen. En dat is me gelukt. Het was wel een monsterklus. De software werd helemaal weer doorgespit, uitvoerig getest, bekende en nieuw ontdekte bugs verwijderd, gebruiksaanwijzing aangepast, een paar ontbrekende processoren toegevoegd (o.a. PIC familie), de AVR familie werd ook eindelijk afgemaakt. Kortom veel werk.
Maar het schept wel veel voldoening om het karwei nu eindelijk af te hebben.

Natuurlijk is een project als dit nooit af. Er zijn nog genoeg processoren die ik aan de lijst van cross overlays wil toevoegen. Maar het fundament daarvoor is nu eindelijk klaar.

www.sbprojects.net/sbasm
  • Comments(2)//blog.wisclub.nl/#post211

Wisclub bijeenkomst 29-6-2016

Meetings agendaPosted by San Bergmans Thu, June 30, 2016 16:15:10

Het was weer een gezellige en leerzame avond. Eigenlijk hadden we allemaal gehoopt op een presentatie van Kicad, door Edwin. Maar omdat die afwezig was heeft Ben een presentatie gegeven over MQTT. Dat is een systeem om informatie van decentrale sensoren te bundelen zodat ze daarna door meerdere clients gelijktijdig uit te lezen zijn. Dat alles is gebaseerd op TCP/IP verbindingen. Ben heeft dit succesvol gedemonstreerd met een computer, een LCD module en en een deurbel module. De Arduino's waren natuurlijk geprogrammeerd in Ben zijn favoriete programmeertaal Bascom. De server (broker) was een Raspberry Pi.

Daarna heeft San een kleine presentatie gegeven over VPSsen bij Digital Ocean en Scaleway. Digital Ocean biedt zeer betaalbare VPSsen via een goed geoliede web interface. De VPSsen die Scaleway aanbiedt zijn krachtiger voor een nog lagere prijs, maar de web interface is duidelijk nog in ontwikkeling.

Bij Digital Ocean heb je al een VPS voor €6,50 per maand. Zij werken met een prepaid systeem. Als je je via deze link aanmeld en minstens $5 inlegt krijg je $10 extra krediet, waar je al een kleine 3 maanden de kleinste VPS mee kunt laten draaien.

Bij Scaleway kost de kleinste server maar liefst €3,69 per maand. En daarvoor krijg je een machine die meer dan 2x de specificaties heeft vergeleken met de kleinste Digital Ocean VPS. Je kunt zelfs voor dat zelfde bedrag een dedicated ARM server huren.
Scaleway is nog aan het groeien en heeft vaak een nieuwe leden stop. Via een invite krijg je misschien voorrang. Dus laat maar even weten of je interesse hebt.

Ook heeft San laten zien dat je heel gemakkelijk hidden TOR servers kunt aanmaken. Via TOR kun je zelfs elke Raspberry Pi vanaf het TOR netwerk via SSH bereiken. Dat is dus zonder dat er poorten open gezet hoeven te worden in de firewall van het netwerk. Dus als je een of meerdere Raspberry Pi's hebt die aan het logeren zijn in vreemde netwerken, of verbinding maken via een mobiel internet met een steeds wijzigend IP adres, dan kun je via TOR altijd je machine nog besturen. En dat door slechts twee programmaatjes te installeren (tor op de target machine en tor en connect-proxy op de client machine).

Daarna heeft Jan nog zijn nieuwste producten getoond. Dat zijn prachtige heat pipes (zonnecollectoren) die je kunt gebruiken om je gasverbruik drastisch te verminderen. Echt heel mooie techniek, en met de juiste subsidie voor een prikkie te installeren. Meer informatie hierover is te vinden op de web site van de fabrikant en op de web site van Jan zelf.  • Comments(0)//blog.wisclub.nl/#post193

Domme meter

Werk ledenPosted by San Bergmans Sun, March 06, 2016 14:07:10
Ook wij hebben een slimme meter gekregen. Nou ja, zo slim is hij niet. Voorheen maakte ik elke week twee foto's van onze meters, om daarna de meterstanden in een spread sheet op te nemen.

Met deze nieuwe slimme meter gaat dat bijna niet meer. Het contrast van het display is zo waardeloos dat het amper te lezen is in een donkere omgeving. OK, mijn camera kan flitslicht gebruiken, maar dat spiegelt weer in het raampje. En daarbij moet ik 4 foto's maken van de elektriciteitsmeter, een per tarief en dan ook nog van geleverde als van retour energie. Want de meter laat maar een teller tegelijk zien. En om er zeker van te zijn dat ik ze allemaal heb (ik kan het namelijk zelf amper zien) moet ik dus meerdere foto's maken. Daarna moet ik zelf nog de tellerstanden optellen. Lekker slim.

Dus heb ik de P1-poort maar aan een Raspberry Pi gehangen. Nu kan ik de meterstanden overal ter wereld lezen. Is veel gemakkelijker. Zie verhaaltje op sbprojects.

Wat ik met de grafieken ga doen weet ik nog niet helemaal. Ik heb al wel wat ideetjes, maar nog geen tijd.


  • Comments(3)//blog.wisclub.nl/#post177

Web hosting 2.0

News itemsPosted by San Bergmans Sun, November 29, 2015 11:11:32
Zodra mijn huidige hosing abonnementen verlengd moeten worden schakel ik over op zelf hosten. Ik heb daar wat tijd in gestoken om uit te zoeken wat er allemaal verkrijgbaar is en wat ik er zelf allemaal voor moet doen.

Op http://www.oeioei.nl/internet/hosting1.php kun je lezen welke keuzes ik gemaakt heb en hoe ik de server heb ingericht.

Als je 4 of meer web sites hebt lopen is zelf hosten niet alleen leuker, maar ook nog voordeliger ook.

Ondertussen lopen er al enkele sites op mijn eigen VPS machine:

The Martian Lady - Izabella's originele site
Sitcom - Een project wat ik ooit met Izabella begonnen ben
Foutlook.ga - Vond ik wel een leuke URL
www.sbprojects.ga - Hier bereid ik mijn sbprojects pagina voor, voordat hij live gaat
www.oeioei.tk - Idem voor mijn www.oeioei.nl pagina.

Ook mail wordt door die machine geforward.

En als hij dat braaf blijft doen dan gaan in april de eerste twee web pagina's over. Later, in september lopen de andere twee hosting abonnementen af en gaan die ook nog over.


  • Comments(2)//blog.wisclub.nl/#post144

www.foutlook.ga

Andere sitesPosted by San Bergmans Fri, October 23, 2015 00:19:18
Deze domeinnaam was nog vrij.

www.foutlook.ga

En aangezien hij toch gratis is heb ik hem maar ingepikt. Nu nog tijd vrijmaken om er wat zinnigs op te gaan zetten.

  • Comments(4)//blog.wisclub.nl/#post133

CMOS klok

Werk ledenPosted by San Bergmans Sun, August 23, 2015 23:45:39
Zo, met dit klokje, wat gebouwd is met meer dan 30 jaar oude 4000 series CMOS IC's, op mijn nachtkastje weet ik weer hoe laat het is.
Loopt inmiddels al drie dagen en nog steeds geen verschil te zien met een DCF77 ontvanger.
Was weer eens leuk om een elektronica project te maken waar alleen mijn intelligentie in verwerkt is en niet de intelligentie van een microcontroller.

Meer informatie over dit klokje op www.sbprojects.net  • Comments(2)//blog.wisclub.nl/#post112