WisClub Blog

WisClub Blog

IoT - Box

Werk ledenPosted by Klaus de Jong Fri, December 04, 2015 00:41:33
De laatste bijeenkomst geinspireerd door een opmerking over het 'thuis moeten zijn' als je een pakje verwacht ben ik op het idee gekomen van de IoT-Box.

De IoT-Box is een solide met een elektronisch slot afsluitbare doos waar de bezorger van je pakje zijn boodschap in kan doen. De bezorger weet de code van het slot want die heb je al doorgegeven bij het plaatsen van je bestelling.

Het grote voordeel is dat je pakjes altijd afgeleverd kunnen worden, ook als je er niet bent. Je hoeft dan niet meer je buren lastig te vallen. √Čn je kunt er zelf een wasmand in zetten die dan opgehaald wordt door een wasserij. De volgende dag heb je dan weer schone was.

Je ziet het, dit werkt twee kanten op smiley.

Over de precieze werking van het codeslot moet nog worden nagedacht, ook in verband met de veiligheid.

De box kan worden gemaakt door de plaatselijke timmerman, heeft die ook weer wat te doen.
  • Comments(2)

Posted by Klaus de Jong Fri, December 04, 2015 16:03:10

Hallo Geert,

Probeer het nu eens van de oplossingskant te bekijken, dus kijken wat de mogelijkheden zijn.

We kunnen immers ook geld uit de muur halen met een pasje. Vervang 'geld' door 'IoT-Box' en je bent al een heel eind smiley.

Posted by Geert Hospers Fri, December 04, 2015 14:21:37

Hoe ga je een onbekende veilig toegang verschaffen? Die moet op een of andere manier een (electronische) sleutel krijgen.
Iedere bezorgdienst moet dan wel een apparaat hebben om die sleutel te gebruiken. En iedere bezorgorganisatie moet een systeem opzetten om die sleutels in het bestelproces op te nemen. Webwinkels moeten dat ook bij hun bestelsoftware integreren: de klant moet dan een aflevercode/sleutel op kunnen geven.

Om het eens te worden over de aard van 'de sleutel' en op welke wijze die wordt gecommuniceerd, dat lijkt me al een haast onneembare horde.

Misschien is het al voldoende dat de bezorger zich op een of andere wijze kan legitimeren. Er is al een tijdje sprake van dat we een eID-kaart krijgen. Een geschikte kaarlezer kan dan in ieder geval vastleggen wie het deurtje geopend heeft.