WisClub Blog

WisClub Blog

Verbeteringen Versterker

Werk ledenPosted by Klaus de Jong Mon, December 19, 2016 00:00:52
Ik was nog bezig verbeterpunten te zoeken in de versterker. Een probleem was de weergave van violen. Één viool was meestal niet zo'n groot probleem maar met 2 of meer violen onstonden soms nare metaal-achtige bijgeluiden. Met andere instrumenten was dit probleem er niet, alleen met violen en dat is gek smiley.

Wat ik uiteindelijk gevonden heb is dat de grondtoon van een viool tussen 300 en 800 Hertz ligt terwijl de scheidings frequentie van het toegepaste hoog-laag filter 500 Hz is. Dit samen met de wetenschap dat het filter problemen met de stabiliteit heeft kan het wangedrag met het weergeven van violen deels verklaren.

Ik heb geprobeerd het gedrag van het filter te verbeteren door er nog een versterker trapje voor te zetten.

Zie hieronder, een klein stukje gaatjesprint met een extra opamp doet wonderen. Dit geeft een flinke verbetering!


Maar de grootste verbetering komt hier, ik heb een stukje standaard afgeschermd draad vervangen door een onhandelbaar dikke en veel te dure professionele 'kabel'.En nu komt het het systeem tot leven!

Dat is niet zomaar een verbetering, nee, het is een openbaring smiley

Wat er nu uit de installatie komt is wel zo schitterend. De muziek komt tot leven. Dan is 10 cm kabel van een tientje de meter een goede investering geweest! En de violen klinken nu ook mooi smiley  • Comments(2)

Posted by Klaus de Jong Tue, December 20, 2016 14:57:45

Hoi Edwin,

Dank voor je reactie, die zet me even aan het denken smiley.

Wat het ook is, het systeem klinkt fantastisch. Ik heb in de loop van de jaren al een aantal systemen gebouwd maar dit is tot nu toe het mooiste smiley.

Kun jij uit je ervaring dat probleem met die violen thuis brengen? Het rare was dat alleen violen een probleem gaven met de klank, onoafhankelijk van de geluidsbron. En nu is het weg. Andere instrumenten klonken gewoon goed.

Fijne kerstdagen en een mooi perspectief voor 2017!

Posted by Edwin van den Oetelaar Tue, December 20, 2016 09:58:51

Hoi Klaus,
Erg fijn dat je nu goed klinkende kerstmuziek kan luisteren ;-)
Ik heb echter mijn bedenkingen bij die kabel en het effect dat je waarneemt.
Ik denk dat je door het veranderen van je bedrading een slechte verbinding in je ground-circuit hebt opgelost (hoogohmige verbinding die er ergens nog zat), dat levert je die grote verbetering in kwaliteit op, niet de kabel zelf. Je had wel een soort van referentie in je systeem, maar die was capacitief gekoppeld en had geen laagohmig DC pad naar je referencie-nulpunt. (mijn gok uit eigen ervaring mbt openbaringen in audio circuits)
Groeten en beste wensen uit Best en Helmond. smiley