WisClub Blog

WisClub Blog

Satellietnavigatie in centimeters

Werk ledenPosted by Klaus de Jong Tue, June 27, 2017 00:01:59
Precisie navigatie met Realtime Kinematic (RTK)

RTK is een wiskundige methode om fouten in satellietnavigatie te verminderen van enkele meters tot ongeveer 1 centimeter. Deze verbetering wordt bereikt door het toepassen van 2 ontvangers.

Een vaste ontvanger bepaalt de afwijkingen is het ontvangen satellietsignaal en stuurt een correctiesignaal naar een voertuig met daarop de tweede ontvanger.

De tweede ontvanger op het voertuig kan nu met het eigen satellietsignaal en het correctiesignaal zijn positie bepalen met een nauwkeurigheid van een centimeter.


Hierboven een leuk plaatje als illustratie bij de satellietontvangers. Rechts onder een plot van de navigatie, het is een kluitje met een afmeting van ca. 1 centimeter op een raster van een centimeter.


Het eerste prototype met twee ontvangers. Hiermee zijn de eerste testen gedaan.


Het complete systeem met links de bewegende ontvanger en de dataverwerking. Rechts de stilstaande ontvanger en voor de eerste test een RS232 kabel voor het doorgeven van het correctie signaal

Inmiddels is er een praktijkproef geweest met de tractor. De proef was een succes, we hadden overal signaal en de testen die we wilden doen zijn allemaal gelukt.

Een mooi begin van de rest van het project smiley.

  • Comments(6)

Posted by Klaus de Jong Wed, June 28, 2017 15:56:34

Dat kluitje dat je ziet is natuurlijk de spreiding in de gemeten positie, eigenlijk de toevallige fout. De absolute fout kan veel groter zijn en is afhankelijk van atmosferische condities, de wiskunde die je gebruikt en het feit dat de aarde geen zuivere bol is.

Hoe het nu kan dat mijn TomTom uitgaande van Voorschoten soepeltjes de voordeur voor de Wisclub in Udenhout kan vinden is me een beetje een raadsel met de genoemde onnauwkeurigheden......

Posted by Edwin van den Oetelaar Wed, June 28, 2017 10:24:33

Erg mooi. Eigenlijk ongelofelijk als je bedenkt hoe nauwkeurig dit is op een globale schaal. De timing van de signalen zit in de pico-seconden..
Is dit een combinatie van Glonass met GPS ? Enkel GPS?
Heb je nog een paar mooie links, de plaatjes zijn een beetje klein om te zien wat er precies op staat.

Posted by Klaus de Jong Tue, June 27, 2017 00:44:48

Ja, ik mag mee als boordwerktuigkundige, op het kinderzitje smiley

Posted by Jan Verhoeven Tue, June 27, 2017 00:40:58

Een geweldige boer.... Mag jij nou ook op de John Deere?

Posted by Klaus de Jong Tue, June 27, 2017 00:27:08

Inderdaad Jan, het is bij Jack smiley

Posted by Jan Verhoeven Tue, June 27, 2017 00:22:24

Konijn?
Mooi werk Klaus.